Mivel köztudott, hogy egy mumus receptről beszélünk, ezért az esélytelenek nyugalmával vágtam bele ebbe a nemes feladatba. Ugyanakkor az is biztos, hogy a múltkori bejegyzésem alatt visszanyert önbizalmam másodpercek alatt elszállt. 😀
Hozzávalók:
-3 db tojásfehérje
– 2.5 dkg cukor
– 10 dkg darált mandula
– 10 dkg porcukor
– 10 dkg cukor
– 2 teáskanál víz
A töltelékhez
– 10 dkg mascarpone
– 2 ek nutella
Elkészítés:
Daráljuk le a mandulát, majd egy tálban keverjük össze a porcukorral. Utána szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásfehérje felét, amit előtte még nem vertük fel habbá. Végezetül pedig dolgozzuk össze egy masszává.
Második lépésként a 10 dkg cukorból és a vízből főzünk szirupot.
(110 fokosnak kell lennie. Ha nincsen cukorhőmérőnk, akkor a forrástól számított 4-5 percig főzzük.)
Én már valahol itt elveszítettem a fonalat, de ez sem tántoríthatott el, mert serényen folytattam tovább a nagy munkafolyamatot. Még annak ellenére is, hogy a szirupom gyanúsan árulkodott arról, hogy valami nem klaffol.
A tojásfehérje másik felét a 2,5 dkg cukorral félkemény habbá verjük, majd közben hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük a habot, amíg ki nem hűl. (10 perc kb.)
A habhoz további keverés mellett hozzáadjuk a mandulamasszát, és simára dolgozzuk.
Én vagy agyonkevertem, vagy a szirupom lett baljósan más állagú, mert más földi magyarázatot nem igen találok, ami megmagyarázná ezt a katasztrófális végkifejletet. 😀
Ha készen vagyunk vele, akkor habzsákba töltjük, és egy sütőpapíros tepsire apróbb korong formákat nyomunk. 30-40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten, addig, amíg nem lesz szilárd a teteje és nem ragad az ujjunkhoz.
Utána mehet a 150 fokos sütőbe 12-15 percre.
Sütési mód: hőlégkeveréses
Nekem sajnos az sem lett a segítségemre, hogy előre megrajzoltam a kis karikáimat, mert az alakzataim úgy folytak szerte szét, mint egy jól lakott asszonyság a lakodalomban.
(Tudom, hogy nincs ilyen mondás, csak próbáltam méltán szemléltetni. :D)
Utolsó lépésként pedig válasszuk le a macaronokat a sütőpapírról, majd kettesével ragasszuk össze őket a nutellával elkevert mascarponéval.
Elvárás:
Valóság:
Most sokan meg fogtok lepődni, de az íze annyira nem lett botrányos, mint a külleme!
…Amin persze az sem segített, hogy olvasztott fehércsokival kentem be, minekután nem találtam sehol ételfestéket. 😀
Hamarosan újra találkozunk! 🙂
Forrás:
http://www.nosalty.hu/recept/nutellas-macaron
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: